Veteranen met PTSS

Afstudeeronderzoek

 
 
Kan kinesiologie bijdragen aan het verminderen van restklachten na PTSS?
 

Waarom is mijn doelgroep veteranen?

Mijn naam is Kalli Mulders, in 1999 meldde ik me aan bij de Koninklijke Landmacht, omdat ik graag iets voor anderen wilde betekenen in moeilijke tijden, zoals in oorlogstijd of na een ramp. Na de Militaire Opleiding ben ik bij 41 GNK in Seedorf geplaatst en na enige tijd heb ik de overstap naar 41 BVE gemaakt. Met deze eenheid heb ik deelgenomen aan de vredesmissie SFOR 11 in Bosnië.

In 2022 ben ik gestart met de opleiding Psychosomatische Kinesiologie bij het Welkin College. Om de opleiding succesvol te kunnen afronden, moet ik een onderzoek doen en een scriptie schrijven. Al sinds de start van mijn opleiding was het voor mij duidelijk dat ik mensen met een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) wil gaan ondersteunen in hun herstel. Een oud-collega, tevens veteraan met PTSS, spoorde mij aan om met veteranen te gaan werken, gezien mijn achtergrond.

Voor mijn onderzoek ben ik op zoek naar veteranen die eerder behandeld zijn voor PTSS, of in een onderhoudsfase zitten met hun behandeling, maar die nog altijd restklachten ervaren.

Uitreiking medaille SFOR 11 - 2002

Aanmelden voor het onderzoek

Voordat je je aanmeldt, lees eerst alle informatie goed door. Hieronder kun je verder lezen over het onderzoek en wat er van je wordt verwacht als je wilt deelnemen aan het onderzoek, of download hier de 5WH.

Heb je alles doorgenomen en wil je graag deelnemen, dan kun je je hier direct aanmelden.
Aanmelden is mogelijk tot en met 21-10-2024.

Reguliere behandeling PTSS en restklachten

Veelal wordt Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) toegepast bij behandeling van PTSS. EMDR is er vooral op gericht om de emotionele lading los te koppelen van een traumatische situatie, zodat de persoon in staat is om de herinnering op een minder verstorende manier te verwerken. Met EMDR heb je een heel hoge slagingskans om te genezen van PTSS. Toch blijft een groot deel van de behandelde personen restklachten behouden zoals slaapproblemen, vermoeidheid, chronische pijnen, spijsverteringsklachten, hartkloppingen, spierspanning, vergetelheid, etc.

Restklachten kunnen de dagelijkse bezigheden en gezonde relaties enorm verstoren, waardoor iemand een vergrote kans heeft in een negatieve spiraal van de (mentale) gezondheid terecht te komen. Naast het hebben van restklachten zijn behandelde personen ook vaak vatbaarder om opnieuw PTSS op te bouwen bij (licht) traumatische gebeurtenissen of herinneringen.

Wat is psychosomatische Kinesiologie?

Het lichaam is altijd op zoek naar homeostase, evenwicht. Dit evenwicht balanceert op vier pijlers: de fysieke, (bio)chemische, mentaal-emotionele en energetische veerkracht van de persoon. Soms is één of meerdere van de pijlers zodanig uit balans dat de zoektocht naar evenwicht meer energie kost dan het lichaam kan aanvullen en dan ontstaan er klachten.

Psychosomatisch is een samengesmolten woord van “Psyche” dat betekent geest, en “Soma” wat lichaam betekent. Psychosomatische klachten zijn fysieke klachten die samenhangen met stress of spanning, waar geen directe oorzaak voor gevonden kan worden door een arts.

Kinesiologie is een alternatieve geneeswijze met een holistische benadering, dat wil zeggen dat er vanuit gegaan wordt dat alles met elkaar verbonden is en lichaam en geest niet los van elkaar te zien zijn. In de kinesiologie wordt er vanuit gegaan dat het lichaam weet wat het nodig heeft om vanuit een disbalans weer het zelfherstellend vermogen te activeren.

De tool van de kinesioloog is de spiertest. De spiertest wordt in dit geval niet gebruikt om de spierkracht te testen, maar het test juist de connectie tussen de spier en het brein, ook wel bio-feedback genoemd. De spiertest geeft dus toegang tot het lichaam om niet alleen te kunnen achterhalen welke pilaar uit balans is, dus waar de klachten vandaan komen, maar ook wat het nodig heeft voor herstel. De kinesioloog bezit een tal van technieken om het lichaam weer te helpen de pilaren overeind te zetten en evenwicht te vinden.

Onderzoeksvraag

Kan kinesiologie bijdragen aan het verminderen van restklachten na PTSS?

  • Wat voor effect heeft kinesiologie op de restklachten na drie behandelingen van 60 minuten?

    Restklachten kunnen zijn: slaapproblemen, vermoeidheid, chronische pijnen, spijsverteringsklachten, hartkloppingen, spierspanning, vergetelheid, etc. Deze klachten kunnen de dagelijkse bezigheden en gezonde relaties enorm verstoren, waardoor iemand een vergrote kans heeft in een negatieve spiraal van de (mentale) gezondheid terecht te komen.

  • Is de inzet van een meditatievorm als Yoga Nidra / NSDR (Non-Sleep Deep Rest) een waardevolle ondersteuning bij de behandeling van restklachten na PTSS?

    Yoga Nidra / NSDR is een meditatievorm die kan zorgen voor een diepe ontspanning in lichaam en geest, waardoor je in het dagelijks leven beter met stress om kunt gaan. Daarnaast kan het de slaap verbeteren en neuroplasticiteit (het vermogen om nieuwe verbindingen te maken tussen de hersencellen) bevorderen. Deze vorm van meditatie wordt reeds succesvol ingezet bij de Nederlandse Special Forces.

Aanpak

De onderzoeksfase loopt van 03-10-2024 t/m 31-01-2025 .

Voor mijn onderzoek ben ik op zoek naar veteranen die eerder behandeld zijn voor PTSS, of in een onderhoudsfase zitten met hun behandeling, maar die nog altijd restklachten ervaren. Als je besluit deel te nemen aan het onderzoek, vraag ik je om:

  • Een vragenlijst in te vullen aan het begin en aan het einde van het onderzoek.
  • Driemaal deel te nemen aan een kinesiologiebehandeling van plusminus 60 minuten in de praktijk van Kalli Mulders in Uden, deze behandelingen zijn gratis. De drie behandelingen zullen binnen een termijn van zes weken plaatsvinden.
  • Oefeningen die eventueel nodig zijn als groeiwerk voor thuis zorgvuldig uit te oefenen.

Van mij kun je verwachten dat ik:

  • Je persoonsgegevens en onderzoeksresultaten vertrouwelijk behandel. Je gegevens worden anoniem verwerkt, zodat deze niet naar jou persoonlijk te herleiden zijn. Alleen ik heb toegang tot de gegevens.
  • Je gegevens opsla in een beveiligde database. De gegevens worden twintig jaar bewaard na afloop van het onderzoek, conform de wettelijke voorschriften.
  • Jouw deelname aan dit onderzoek is volledig vrijwillig. Je mag op elk moment stoppen zonder dat dit gevolgen voor je heeft. Als je ervoor kiest om te stoppen, worden je gegevens niet meer verder gebruikt voor dit onderzoek.

Voel jij je aangesproken?

Aanmelden is mogelijk tot en met 21-10-2024. Na aanmelding zal ik binnen enkele dagen contact met je opnemen.

Vragen?

Neem contact met me op